Bröderna Marx

Tack vare internet och sociala medier som YouTube.com kan även de yngre generationerna se filmer med The Marx Brothers, bröderna Marx. De kom att bli kända, världsberömda, för sin vansinniga och underfundiga humor.

Rötter i vaudeville
Bröderna Marx började sin karriär i tidig ålder och genren var vaudeville. Vaudeville är ett skådespel med satiriska eller parodiska inslag, ofta med sånginslag. Många kända amerikanska komikerlegender har sina rötter i genren. Förutom Bröderna Marx så började bland andra W. C. Fields, Buster Keaton och The Three Stooges sina repektive karriärer inom just vaudevillen.

Bröderna Marx i filmens värld
Till de mer kända hör filmerna en Galakväll på operan från 1935: Originaltiteln är A Night at the Opera. Klicka på länken för ett smakprov. 1937 kom En dag på kapplöpningarna, med sin engelska titel – A Day at the Races. De hade enorma framgångar med sina filmer som även innehöll ett visst mått av anarkistiskt humor. Bröderna Marx var först knutna till Paramount där de första filmerna mer var som ett collage av olika sketcher än traditionella spelfilmer. Det var lite si och så med handlingen. Efter det att de bytte filmbolag till MGM fick handlingen en större betydelse. Den blev mer genomarbetad, enligt många ledde det dock till mer slätstrukna filmer eftersom brödernas humor samtidigt blev mer tillrättalagd.Bröderna Marx 2

Scenpersonligheterna
Al Shean hette mannen som skapade bröderna Marx olika scenpersonligheter. Det skedde i tiden kring första världskriget. Det var då som Groucho började med sin framåtlutade gångstil och påmålade mustasch. Harpo blev stum – på scenen. Hans scenpersonlighet hade en rödlockig peruk, mimiken förstärkte han med en taxituta. Chico använde sig av sin talang att tala med falsk italiensk brytning. En förvärvad talang från tiden som då han jobbade som is-och-spritleverantör på lönnkrogar och biljardhallar. Zeppo antog rollen som romantisk straight man. Det sägs att deras scenpersonligheter ska ha baserats på deras verkliga karaktärsdrag, fast det är förmodligen en skröna eftersom Zeppo lär ha varit den roligaste av bröderna utanför scenen.

Radarparet
Chico var managern och Groucho var den kreative ledaren. Kombinationen av de två var ett framgångsrecept som hette duga.

Tack vare sociala media kan blivande komiker studera Bröderna Marx och lära mycket om timing och situationskomik. Den som vill sprida information om komikerlegender och deras filmklipp på egen webbplats, kan använda sig av hosting hos internetvikings.com.