Ordna klimatsmart humorkväll med vin

Att titta på roliga videor och komik på nätet görs bäst med vänner, och det blir ännu trevligare med lite vin och god mat. Nu kan du också beställa vin på nätet och behöver inte springa runt i affärer för att köpa mat. För att kvällen ska bli lyckad är det bra att förbereda hemmavid och se till att du har allt du behöver.

Hos Vinoteket hittar du vin på nätet med säker och snabb hemleverans. Du kan beställa vin från deras breda sortiment och därefter få det levererat till din dörr vid den tid som är bäst för dig. Välj de viner du föredrar, lägg dem i varukorgen och betala enkelt.

Standup och roliga hemsidor

För att ha roligt och dela med dig av underhållning under kvällen kan du titta på standup tillsammans med vännerna. Idag går det att streama en mängd olika komiker på olika plattformar, som Netflix och HBO Max. Med en bra dator och ljudanläggning kan du välja dina favoritkomiker och visa dem för vännerna. Det kan även vara bra att köpa eller hyra en projektor, så att ni kan se på underhållningen i stort format.

Ni kan också gå in på några av alla de humorsajter som finns på nätet, som Skrattnet, Cheezeburger.com och Engrish.com. Skrattnet innehåller humor i tre kategorier: videor, bilder och texter. Här är alla rörliga klipp länkade från Youtube, vilket gör det enkelt och säkert att titta på. Cheezeburger.com innehåller memes, det vill säga roliga bilder med texter. Engrish.com är en annan hemsida som på ett humoristiskt sätt återger språkliga missförstånd och felaktigheter från Asien.

Klimatsmart middag

När du ska laga middag med vännerna kan det vara smart att välja en av de mest populära rätterna, som spagetti och köttfärssås. De flesta känner till hur de gamla favoriterna lagas, så ni får mer tid att umgås och titta på roliga filmer medan ni äter och dricker vin. För att göra rätterna mer klimatsmarta kan ni öka mängden rotfrukter, bönor, grönsaker och ärtor i maten. Enligt en ny undersökning tycker en av åtta svenskar att det viktigaste hos maten är att den har producerats hållbart. Några procent anser också att det inte bör användas plast eller för mycket onödigt material för att förpacka maten.

WWF har gått ut med att vi har en klimatbudget som ligger på 11 kilo CO2e per person, vilket är nödvändigt att uppnå för att klara Parisavtalet. En av fyra svenskar sade också att de kommer att dra ner på sin konsumtion av gris- och nötkött. Importerad mat, rött kött och plastförpackningar var några av de saker som gav deltagarna i studien mest klimatångest. När ni ska laga middag tillsammans är det därför bra att ändra recepten så att de skapar så lite utsläpp som möjligt. Hos Vinoteket hittar du många viner som passar särskilt bra med vegetarisk mat. Skriv in ”vegetariskt” i sökmotorn så får du upp en mängd förslag, där vitt vin och vegetariskt är en särskilt bra kombination. Undantaget är rätter med tomatsås eller pasta, där det passar bäst med ett bärigt, ungt och rött vin.

För att räkna ut hur mycket en maträtt släpper ut används livscykelanalyser som här räknar in uppfödning eller odling, förpackningar, transporter med mera för varje vara. Detta skapar en grov uppskattning som är baserad på ett antal olika faktorer. Med analysen går det att jämföra råvarornas klimatavtryck.