Virala videor

Virala videor, eller ”viral videos” som de heter på engelska, är videoklipp (oftast relativt korta) som på mycket kort tid sprids på internet och blir populära, framförallt via sociala medier. Några av dessa virala videor har blivit en del av internetkulturen, och är än idag några av de mest sedda klippen på Youtube.

En av dessa virala videor, som under en tid var det mest sedda klippet på Youtube, är ”Charlie Bit My Finger”. Videon, som bara är 52 sekunder lång, visar två bröder, varav den ena fortfarande är ett spädbarn och sitter i sin brors knä. Under filmens gång biter bebisen i sin storebrors finger – två gånger – varpå storebrodern utbrister ”Ow! Charlie, that really hurt!”. Videon slutar dock med att de båda skrattar tillsammans. Förutom katter och kattungar är sannolikt skrattande bebisar det största framgångsrecept för en viral video, så det är inte konstigt att denna video närmast uppnått kultstatus på internet.Susan_Boyle

Om man tycker att det är imponerande att en video som bara är 52 sekunder lång har kunnat bli så populär, ska man bara vänta tills man har tittat på ”The Sneezing Baby Panda”. Klippet är bara 16 sekunder långt, och består av en panda som sitter och äter med sin unge framför sig. Plötsligt nyser pandaungen högt, och mamman reagerar genom att hoppa till och stirra på den förvånat. Det är alltid svårt att säga exakt vad det är som gör att en video blir viral, men i detta fall kan nog alla hålla med om att det beror på den är både söt och rolig.

En video som är jämförelsevis lång, men fortfarande kort i andra sammanhang, är videon av Susan Boyles första framträdande i Britain’s Got Talent. Förutom att man i videon får höra Susan Boyles fantastiska sångröst får man också se den överrumplade juryn, som aldrig hade kunnat förvänta sig att den alldagliga medelålders kvinnan skulle kunna imponera på dem.

Det alla dessa filmer har gemensamt är att de är korta och underhållande. Något som däremot inte är kort och underhållande är tiden det tar att måla en vägg eller ett hus. Om du gärna lämnar över det jobbet åt någon annan, och hellre tittar på videor på Youtube, kan du få hjälp med måleri i Stockholm på Vimalar.se.