fake mustache, nose and eyeglasses on a blue surface

fake mustache, nose and eyeglasses on a blue surface

Den 7 februari år 1962 föddes Eddie Izzard i Jemen. Han är känd för sin ståuppkomik som är annorlunda och ibland rentav surrealistisk. Han började med att uppträda på Londons gator och har sedan dess etablerat sig mycket starkt i komikens värld, som skådespelare, skribent, producent och mycket annat. Izzard har vunnit två Emmy-pris för ett av sina mest berömda uppträdanden ”Dressed to Kill”. År 2010 kom dokumentären Believe: The Eddie Izzard Story ut som beskriver hans liv och karriär. Under åren har Izzard också varit politiskt aktiv, vilket ibland speglas i hans uppträdanden.

Eddie Izzard som skribent

Då Årets kvinnliga komiker Ann Westin skriver en allvarligare självbiografi får det en att fundera på ifall andra komiker brukar göra något liknande. Eddie Izzard har gett ut sina egna memoarer där han beskriver sin uppväxt och hur han började med komiken, och den kommer att ges ut i juni 2017. Boken kommer enligt förlaget att vara mycket personlig och berättar mycket ingående om hans ibland lite svåra bakgrund. Izzard har också under året skrivit ett mycket stort antal manus både för film och TV, och fortsätter med detta samtidigt som han står på scen framför stora publiker på kvällarna.

Eddie Izzard i filmer och på TV

Redan år 1994 var Eddie Izzard med i TV-thrillern Open Fire, och sedan dess har han varit med i otaliga filmer och TV-serier, som producent, skribent och oftast som skådespelare. Några av de mest framstående filmerna är Ocean’s Twelve, Treasure Island och Ocean’s Thirteen. En Känd TV-serier han har deltagit i är Hannibal, där han år 2013 till 2015 spelare Dr. Abel Gideon. Eddie Izzard har också varit med som röst i Simpsons, och gjort ett omfattande samarbete med den världsberömda komikergruppen Monty Python. Izzards speciella klädstil gör att han lätt känns igen och har gjort att han har en sorts ikonstatus bland komiker.