The Perry Bible Fellowship

I en av de mörkaste seriestripparna av The Perry Bible Fellowship (förkortat PBF) får vi möta ett barn som precis vaknat upp efter en operation. Barnet säger till läkaren, som ska undersöka om operationen gått bra, att enligt Dr. Lawson ska det inte krävas några mer operationer efter den som precis gjorts. Läkaren svarar formellt att ”vi får se” samtidigt som han lyfter på bandaget. Därunder visar det sig att de båda läkarna spelar luffarschack på barnets kropp.”The bastard” utbrister den undersökande läkaren som uppenbarligen håller på att förlora det makabra spelpartiet. Det är sannerligen inte humor för alla, men så är inte riktigt alla strippar ur PBF fullt så mörka heller, även om många av dem är det.

Mörk och oförlåtande

PBF har alltså ofta en mörk och oförlåtande syn på omvärlden, men variationen är stor. Rent visuellt varierar sättet som den presenteras på. Vissa av stripparna är fantastiskt vackra och utstuderat målade, andra tycks ha tecknats i all hast och bara bedömts som ”good enough”. Seriestripparna kan vara morbida och oförväntade och kretsa kring i stort sett vad som helst. Bakom serien står en amerikan vid namn Nicholas Gurewitch född 1982.

Du behöver inte vara serietecknare för att arbeta som frilansare. Att vara frilansare har både bra och dåliga sidor, bland de bästa är förstås friheten, men det kan också kännas ensamt. Om du frilansar och känt att det är betydelsefullt att ha någonstans att åka varje dag kanske du funderar på att hyra en kontorsplats. I storstäderna har det på senare tid blivit populärt med så kallade Coworking Space, kontorsytor som går att hyra både kort- och långsiktigt.

Som seriestripp betraktat är PBF en av de första som från början såg internet som sitt primära hem. Serien skulle med tiden dock komma att publiceras i dagstidningar som brittiska the Guardian, Weekly Dig i Boston och Maxim bland många andra. Idag är det ju relativt vanligt att serier bara publiceras på nätet, som till exempel Simon’s Cat och andra exempel.

PBF produceras sparsamt idag

Gurewitch slutade teckna PBF (med undantag för några enstaka comeback-strippar) för några år sedan och har efteråt bland annat ägnat sig åt att göra kortfilmer. Förutom det har han med varierande framgångar ägnat sig åt att försöka producera serier för TV, tyvärr utan några regelrätta framgångar så långt. Det är synd, för om hans seriestripp visar någonting är det att han har en blick utöver det vanliga för absurd humor. Om du vill läsa PBF finns det en hel del seriestrippar endast en googling bort. Om inte det duger har det getts ut två fina samlingsalbum som sammantaget omfattar det mesta som Gurewitch producerade under seriens namn mellan åren 2001-2011.