Vines

Under 2012 kom en plattform som tillät användare att ladda upp korta klipp på sex sekunder och dela dem med sina kompisar. Det kanske inte låter särskilt intressant och många kan tycka att sex sekunder är alldeles för kort men, precis som Twitter, har det begränsade formatet gjort att många tänkt till riktigt kreativt och lyckats skapa något unikt, intressant och spännande. Företaget Vines bildades av Dom Hofmann, Rus Yusupov, Colin Kroll i juni 2012 och det tog inte lång tid innan investerare hade fått upp ögonen för den nya tjänsten. Innan Vines ens blivit lanserat köptes företaget och namnet upp av Twitter för 30 miljoner dollar.

lolz2.se

Lansering i 2013

24 januari släpptes tjänsten officiellt på iOS-enheter. Appen var gratis och innan året var slut fanns det versioner till både Android och Windows Phones. Vines kom att bli vad skinnjacka herr är för hunkar – ett givet val. På bara några månader blev appen den mest använda tjänsten för att dela korta klipp med telefonen och i 2014 utökade de sitt utbud och släppte en version till datorer. Vad är det som gör tjänsten såpass spännande att flera hundratusentals av användare väljer att använda sig av den? Mycket beror på att det begränsade formatet gör att man behöver tänka efter innan man skapar ett klipp. Det finns mängder av tjänster där du kan ladda upp långa klipp, YouTube och Vimeo är två populära exempel. Att ha obegränsat med tid kan dock ha en avskräckande effekt medan Vines-klipp kan produceras, laddas upp och få miljonpublik på endast några minuter. Är det en generationsfråga?

Populära klipp och användare

Vines lockar många musiker och komiker men att du kan hitta alla möjliga sorters genren om du tar dig tid att utforska tjänsten. Bland annat användes Vines av en turkisk journalist för att dokumentera efterdyningarna av bombningen av den amerikanska ambassaden i Ankara 2013. Även artister som Daft Punk har använt Vines för att marknadsföra sin musik och i 2013 blev Dunkin Donuts det första företaget att använda sig av ett Vines-klipp som annons. De mest populära användarna på Vines har miljontals av följare och på den absoluta toppen finner vi King Bach, en amerikanare som har 15,3 miljoner följare och vars klipp visats över en miljard gånger. Killen bakom aliaset heter Andrew B. Bachelor och hans stora skara av följare har gjort att han kunnat använda Vines som plattform för att bland annat få roller i serier som House of Lies och samarbeta med kändisar så som Justin Bieber och Joan Rivers.